50 jaar Monty Python’s Flying Circus

Engelands meest absurde comedyserie Monty Python’s Flying Circus bestaat dit jaar 50 jaar. Op 5 oktober is het exact een halve eeuw geleden dat de BBC de eerste aflevering uitzond. In Nederland werd de serie uitgezonden door de VPRO. Hoewel de techniek niet heeft stilgestaan, is de tijdloze Britse humor nog altijd bekend en geliefd. F&L Media viert het jubileum met een speciaal magazine.

De absurdistische sketches van Monty Python zijn wereldberoemd. Niet alleen voor generatiegenoten van de zes makers zeggen termen als ‘The Ministry of Silly Walks’ en ‘Now for something Completely Different’ nog steeds alles en toveren ze een glimlach op het gezicht van veel kenners. De legendarische films die het zestal schrijvers en acteurs maakten, werden vrijwel eindeloos herhaald en titels als ‘Life of Brian’ en ‘The Holy Grail’ en scènes als de ridder met afgehakte armen zijn nog altijd bekend bij veel jongere generaties.

Invloed op moderne televisie

Monty Python had veel invloed op de toekomst van televisie en liep met korte sketches en absurdistische animaties ver op de tijd vooruit. De show stond aan de basis van latere shows als ‘Saterday Night Live’ in Amerika en zorgde ervoor dat Britse komedies als ‘Are You Being Served’ en ‘Folty Towers’ (ook van John Cleese) wereldwijd succesvol werden. Niet voor niets dat Netflix de shows onlangs in het aanbod opnam. In Nederland begon de VPRO met het uitzenden van de televisieshows. De invloed van Mont Python’s Flying Circus op de televisiewereld wordt regelmatig vergeleken met de invloed die The Beatles hadden op de muziek.

Ook de invloed van de serie op de Britse taal is ongekend. De taalgrappen bleken ongeëvenaard en de makers wisten met hun taalgevoel nieuwe woorden toe te voegen aan de Engelse taal.

Magazine

Om het vijftigjarig jubileum van Monty Python te vieren, brengt F&L Media dit najaar een speciaal magazine op de markt in de originele Engelstalige uitgave. Met niet-gebruikte scènes, exclusieve interviews en achtergrondartikelen vertelt het magazine de geschiedenis van een van de belangrijkste televisieshows uit de geschiedenis en is het een absolute must-have voor de fans. Het Monty Python’s Flying Circus magazine kwam mede tot stand door een samenwerking met Groot Brittanniës bekendste televisiegids RadioTimes.

De special telt 116 pagina’s en is vanaf 1 oktober 2019 te koop bij de betere boekhandels of te bestellen via de webshop. Prijs € 9,99.

Afbeelding voor 50 jaar Monty Python’s Flying Circus