Bas Kromhout nieuwe hoofdredacteur Historisch Nieuwsblad

Per 1 april treedt historicus Bas Kromhout aan als hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad en Maarten!. Hij volgt Annemarie Lavèn op, die vanaf die datum Hoofd Publiek en Presentaties wordt bij het Fries Museum, Keramiekmuseum Princessehof en het Fries Verzetsmuseum.

Bas Kromhout is al vele jaren als senior redacteur aan Historisch Nieuwsblad en Maarten! verbonden. Hij is gespecialiseerd in de Tweede Wereldoorlog en in de geschiedenis van Zuid-Afrika. In 2011 promoveerde hij op een biografie van SS-leider Henk Feldmeijer. Momenteel werkt hij aan een biografie van Henk Verwoerd, die aan het begin stond van de apartheid in Zuid-Afrika. Bas Kromhout treedt regelmatig op als deskundige in de media en is een ervaren debatleider en interviewer.

Voor Arjan Kropman, directeur van mediahuis F&L Media waar Historisch Nieuwsblad en Maarten! sinds 2020 onderdeel van uitmaken, is Bas Kromhout een logische opvolger van Annemarie Lavèn: ‘Annemarie heeft jarenlang ontzettend goed werk verricht voor Historisch Nieuwsblad en Maarten!. Ze heeft de magazines succesvol een nieuwe uitgever binnen geloodst. Beide titels staan als een huis, en hebben inmiddels een heel mooie plaats ingenomen binnen ons portfolio.’

‘Natuurlijk is het vervelend wanneer goede mensen het bedrijf verlaten, maar het is ook onderdeel van ondernemen. Ik ben blij met het feit dat ze een uitdaging heeft gevonden die perfect bij haar past, en dat ze ook vanuit haar nieuwe functie Historisch Nieuwsblad en Maarten! een warm hart zal blijven toedragen. Bas Kromhout is een ontzettend goede keuze om Annemarie op te volgen. Hij is historicus in hart en nieren, werkt al jaren voor Historisch Nieuwsblad en Maarten! en weet precies wat de lezers willen.’

Over Historisch Nieuwsblad

Al meer dan 30 jaar is Historisch Nieuwsblad hét toonaangevende geschiedenistijdschrift van Nederland. De redactie zoekt altijd naar de link tussen heden en verleden, tussen de gebeurtenissen die nu het nieuws domineren en de historische ontwikkelingen die daaraan ten grondslag liggen. Afgelopen jaren heeft de redactie een succesvolle jeugdlijn gelanceerd, met diverse doeboeken over geschiedenis voor kinderen van 8-12 jaar. Ook organiseert de redactie vele evenementen, waaronder het jaarlijkse Geschiedenis Festival.

Over Maarten!

Sinds 2008 heeft Maarten van Rossem, ‘s lands bekendste historicus en Amerika-deskundige, zijn eigen tijdschrift. Vier keer per jaar laat Van Rossem in het magazine op eigenzinnige wijze zijn licht schijnen op de actualiteit. De inhoud is scherp, nuchter en gestoeld op een brede kennis.

Over F&L Media

F&L Media is een van grootste uitgeverijen van Nederland. Al 25 jaar brengt F&L Media kwalitatieve tijdschriften op de markt die inspelen op de trends. Naast Historisch Nieuwsblad en Maarten!, maken onder meer Filosofie Magazine, Foodies, Garderners’ World, Auto Review, iCreate en C’t onderdeel uit van de portfolio.

 

Afbeelding voor Bas Kromhout nieuwe hoofdredacteur Historisch Nieuwsblad