Alles over Geschiedenis stopgezet door F&L Media

Laatste nummer Alles over Geschiedenis nu uit de winkel.

F&L Media haalt het geschiedenistijdschrift Alles over Geschiedenis vanwege tegenvallende resultaten van de markt. Het laatste nummer lag tot en met juli in de winkels. In totaal werden 54 edities gemaakt, het magazine was meer dan vijf jaar op de markt.

De verkoopresultaten en abonnementencijfers van Alles over Geschiedenis liepen al enkele jaren snel terug en de beslissing om met het magazine te stoppen werd al eind 2019 gemaakt. Door corona en het sluiten van de winkels tijdens de lockdown verschenen de laatste nummers echter nog tot in de eerste helft van 2021. Ook hield de uitgever rekening met het lopende contract met de Engelse uitgever van All about History, het magazine dat de basis vormde voor Alles over Geschiedenis.

Abonnees

De abonnees kregen geruime tijd geleden al te horen dat het magazine zou stoppen. Zij kregen de mogelijkheid om hun abonnement om te zetten naar Historisch Nieuwsblad, de andere historische titel van de uitgever. Een groot aantal abonnees koos hiervoor. Historisch Nieuwsblad wordt volledig door een Nederlandse redactie gemaakt, is sterker op de actualiteit gericht en behandelt de geschiedenis op een veel hoger en dieper niveau.

Geen ontslagen

Een aanzienlijk deel van het uit Engeland overgenomen magazine werd door freelancers geproduceerd. De vaste medewerkers richtten zich de afgelopen jaren meer en meer op andere, meer succesvolle titels van F&L Media en op de productie van de specials van Alles over Geschiedenis. Deze flexibiliteit in productie heeft ervoor gezorgd dat er geen ontslagen zijn gevallen.

Specials

Naast de reguliere editie van Alles over Geschiedenis werden jaarlijks ook meerdere specials uitgegeven met als onderwerp onder meer de Middeleeuwen en de Tweede Wereldoorlog. Voor de rest van 2021 staan nog enkele specials op de planning, waaronder een speciale uitgave over Adolf Hitler die op 24 augustus zal verschijnen. Gekeken wordt nog of er ook in 2022 doorgegaan wordt met het uitgeven van deze specials

Reactie Arjan Kropman, directeur F&L Media: “De afgelopen maanden zijn er regelmatig magazines in het nieuws geweest die ophielden te bestaan. Daar werd behoorlijk wat drukte om gemaakt. Voor ons is het stoppen met Alles over Geschiedenis een heel logische en eenvoudige keuze. De cijfers zijn niet meer recht te rekenen en we kunnen de redacteuren veel beter inzetten, daarom halen we het magazine van de markt. Door dit weloverwogen en op tijd te doen en door goed te plannen, hebben we alles heel netjes kunnen afronden en hebben we van niemand afscheid hoeven nemen. Integendeel: we konden de productiecapaciteit prima op andere titels gebruiken. Historisch Nieuwsblad is een veel serieuzer magazine met een erg sterke doelgroep, een inmiddels stevig digitaal kanaal en sinds kort zelfs de mogelijkheid om digitaal op te abonneren. We kunnen nu alles inzetten op deze titel.”

“Het stoppen van een titel is niet leuk, maar het zijn beslissingen die erbij horen. Het is niet de eerste titel die we stoppen en het zal wellicht niet de laatste zijn. Om succesvol te zijn in deze branche moet je op het juiste moment, de juiste beslissingen nemen. Onze kracht ligt in het feit dat we dergelijke keuzes weldoordacht nemen en dat onze redacties breed inzetbaar en flexibel zijn. Dat we een keuze zoals deze zo gemakkelijk kunnen maken, heeft alles te maken met de flexibiliteit en de kwaliteit van onze redacteuren. Daar hebben we de afgelopen jaren juist heel hard aan gewerkt. Voor onze andere teams zoals marketing en sales geldt dat ze hun spaarzame tijd het best kunnen besteden aan de merken met een mooie toekomst. Het stoppen van Alles over Geschiedenis betekent ook dat we nog harder vooruit kunnen met onze andere merken.”

Afbeelding voor Alles over Geschiedenis stopgezet door F&L Media