Dit is de beste kookclub van Nederland!

Op zondag 11 juni 2023 vond voor het eerst ‘De Beste Kookclub van Nederland’-verkiezing plaats bij de Kookfabriek in Utrecht met als thema #zomeroogst. Maar liefst acht kookclubs gingen met elkaar de strijd aan. Na drie zinderende rondes was om 17.00 uur de ultieme winnaar bekend: ‘3 Aussies and a Saffa’ is de beste kookclub van Nederland. Daarmee komt hun gerecht op de cover van Foodies Magazine!

Samen koken én eten met gelijkgestemden; er is weinig leukers dan dat. Speciaal voor alle kookclubs in Nederland organiseerden Foodies Magazine, Farm Kitchen’s De Kookfabriek, ATAG en WMF ‘De Beste Kookclub van Nederland’-verkiezing.

Mysterybox

De eerste ronde bestond uit een mysterybox, bestaande uit een tafel vol met zomeroogst. De kookclubs kregen een half uur om een voorgerecht te bedenken, om dit vervolgens in een uur op tafel te zetten voor de professionele jury bestaande uit Mounir Toub, Jonathan Karpathios, Willem van Santen en Tim Delissen. Ondanks dat de temperaturen hoog opliepen op één van de warmste dagen van afgelopen week wisten de deelnemers het hoofd koel te houden. Alle kookclubs wisten binnen de tijd een voorgerecht te maken.

Zelfbedacht hoofdgerecht

Na een korte pauze kregen de kookclubs anderhalf uur de tijd om een hoofdgerecht te koken, geheel vegetarisch en met seizoensgroenten in de hoofdrol. Bij inschrijving van de wedstrijd moesten de deelnemers al het hoofdgerecht opgeven. Van meiraapravioli tot aan gegrilde portobello, de kookclubs wisten één voor één de juryleden te imponeren met hun gerechten.

Technische opdracht

In de laatste ronde stond de deelnemers een technische opdracht te wachten. Alle kookclubs hadden een uur de tijd om hetzelfde dessert te maken, mét een recept. De uitdaging? Belangrijke delen van het recept waren onleesbaar gemaakt, zoals bijvoorbeeld de juiste temperatuur, verhoudingen en tijdsindicaties. Verbazingwekkend genoeg wisten alle kookclubs het dessert – bestaande uit een tuile met banketbakkersroom en aardbeien – te presenteren aan de jury.

Sfeervol & inspirerend

Terugkijkend op de dag noemt jurylid Mounir Toub de dag vooral “sfeervol en inspirerend”, iets waarbij de organisatie zich volledig bij aansluit. De kookclubs – bestaande uit hobbykoks – voelden zich zichtbaar uitgedaagd, zonder het plezier in het koken te verliezen. Ondanks de inspanningen was het vooral een ontzettend gezellige dag waarbij veel werd gekookt en geproefd.

De winnaars

Na een flink juryberaad kwam er een top drie naar voren. Op de derde plek eindigde de kookclub ‘Op elke potje past een deksel’, waarmee ze een workshop foodfotografie in de wacht sleepten. De tweede plek was voor ‘Ticket to ride’. Zij krijgen een heuse masterclass over wijn van The Wine Academy in Amsterdam. ‘3 Aussies and a Saffa’ waren de winnaar, waarmee ze niet alleen op de cover van Foodies Magazine verschijnen, ze krijgen ook nog eens een masterclass van juryleden Jonathan Karpathios en Tim Delissen.

Foto’s van Japser Bosman

Afbeelding voor Dit is de beste kookclub van Nederland!